ΚΙΜΩΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΡΙΑ

Εκκινώντας κανείς από το λιμάνι της Κιμώλου και κατευθυνόμενος βορειοδυτικά μπορεί να συναντήσει μερικές από τις ομορφότερος παραλίες του νησιού, μερικές εκ των οποίων είναι προσβάσιμες με τα πόδια και άλλες οι οποίες απαιτούν αυτοκίνητο.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου ένα τέταρτο με τα πόδια από την έξοδο του χωριού βρίσκει κανείς το «Ρέμα», μια εναλλακτική πισίνα που από τη μια μεριά της διαθέτει μια βοτσαλωτή παραλία και από την άλλη βράχια, καθιστώντας την ιδανικό μέρος για όποιον λατρεύει τις βουτιές. Κολυμπώντας στα καταγάλανα νερά της και πάνω από καθαρή αμμουδιά,  μπορεί κανείς να θαυμάσει τους ιδιαίτερους σχηματισμούς των βράχων που αγκαλιάζουν αυτό τον πανέμορφο κολπίσκο. Πρόκειται για έναν βράχο τον οποίο αν τον παρατηρήσεις δε θα δυσκολευτείς να καταλάβεις ότι αναπαριστά  ένα καθισμένο  ελέφαντα που βρίσκεται στη μια άκρη της παραλίας. Επίσης, μπορεί  κανείς να ξεχωρίσει και ένα επίπεδο βράχο (το γνωστό «πλακωτό»), στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε αμέτρητες βουτιές. Δεν πρέπει κανείς να φύγει από το Ρέμα, αν δεν επισκεφθεί τον διπλανό γραφικό οικισμό «Γούπα». Αν και δεν ενδείκνυται για μπάνιο, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό αυτό λιμανάκι καθώς αποτελεί ένα από τα λίγα σημεία του νησιού όπου επιβιώνουν αλώβητα στο χρόνο τα λεγόμενα «σύρματα». Τα σύρματα είναι στην ουσία λαξευμένες σπηλιές μέσα στα βράχια που χρησιμοποιούνταν παλιότερα από τους ψαράδες για να προφυλάσσουν τις βάρκες τους σε περιόδους κακοκαιρίας.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας και σε λιγότερο από 5 λεπτά από τη «Γούπα», μπορεί κανείς πολύ εύκολα να προσεγγίσει τον Καρρά, άλλο ένα ιδιαίτερο σημείο του νησιού. Πρόκειται για ένα μέρος που ενδείκνυται για τους λάτρεις των βουτιών, καθώς είναι μια «παραλία» που για να μπεις μέσα στο νερό θα πρέπει να βουτήξεις .Διαθέτει μόνο βράχια, κάποια ψηλότερα και κάποια πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και πολύ-πολύ βαθιά. Ο Καρράς κρύβει κάτι μοναδικό, μιας και προσφέρει απρόσκοπτη θέα στα «Ρεματόνησα», ένα σύμπλεγμα βραχονησίδων σε ακανόνιστο σχήμα, φτιαγμένο από τη θάλασσα και τη δύναμη του αέρα. Για τους δεινούς κολυμβητές μάλιστα αυτό το σημείο δύναται να προσεγγισθεί και από  κοντά, κολυμπώντας απλώς περίπου ένα τέταρτο από την παραλία του Καρά, πάντα με προσοχή όμως καθώς πρόκειται για ένα σημείο από το οποίο διέρχονται αλιευτικά και μικρά ταχύπλοα.

Η πορεία μας συνεχίζεται προς το βορρά για να συναντήσουμε το «Κλίμα», ένα προορισμό λιγάκι απομακρυσμένο για όποιον δε θέλει να κάνει μισάωρη πεζοπορία από την έξοδο του χωριού. Πρόκειται για μια αρκετά βοτσαλωτή παραλία που λίγο πιο μέσα διαθέτει και άμμο. Έχει ορισμένα αρμυρίκια κατά μήκος για όσους δεν αγαπούν την ηλιοθεραπεία καθώς και ένα στρογγυλό βράχο με εύκολη πρόσβαση περίπου στο μέσον της για όποιον επιλέξει τις βουτιές και όχι το απλό κολύμπι. Αν και όταν έχει βοριά δε συνίσταται, αποτελεί σε κάθε περίπτωση μια πολύ καλή επιλογή.

Φεύγοντας από το Κλίμα και πάντα με αμάξι κατευθυνόμαστε ίσως στη διασημότερη παραλία του νησιού που παραπέμπει σε ένα τροπικό και ειδυλλιακό τοπίο, τα «Πράσα». Στο δρόμο για τα πράσα, περνάμε και βλέπουμε από ψηλά, τον Άγιο Μήνα, το αλιευτικό καταφύγιο του νησιού με ένα πλήθος ψαροκάϊκων να στολίζουν το γαλάζιο καμβά. Στη συνέχεια ακολουθώντας το χωματόδρομο φθάνει κανείς στα Πράσα, την παραλία με τη χαρακτηριστική λευκή χοντρή άμμο. Διαθέτει ελάχιστα αρμυρίκια αν αναλογιστεί κανείς το μήκος της, αλλά προσφέρει τα πιο γαλαζοπράσινα και εξωτικά νερά! Είναι αμμουδερή και δε βαθαίνει απότομα, οπότε είναι ιδανική και για οικογένειες με μικρά παιδάκια. Στο σημείο αυτό θα πρέπει  να αναφερθεί ότι στην αρχή της παραλίας των πρασών, υπάρχουν ιαματικά λουτρά όπου σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους μπορείτε να διαπιστώσετε με το άγγιγμα του χεριού σας τη θερμότητα του ιαματικού νερού που αναβλύζει μέσα από τη γη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης άλλων δύο παραλιών, για τις οποίες όμως απαιτείται αυτοκίνητο 4×4 επειδή ο δρόμος είναι απαιτητικός και με χώμα.  Εναλλακτικά, για του λάτρεις της πεζοπορίας, αρκεί μιάμιση με δύο ώρες περπατήματος για να απολαύσετε τη μαγευτική πανοραμική θέα από τα απόκρημνα βουνά που τις περιτριγυρίζουν. Οι δυο παραλίες αυτές δεν είναι άλλες από τα Μοναστήρια και το «Σούφι», στις οποίες μπορείτε να φτάσετε αν ακολουθήσετε τη σήμανση μετά τον Άγιο Μηνά. Πρόκειται για δύο παραλίες όπου βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κιμώλου, τις οποίες όμως πριν επισκεφθείτε θα πρέπει να έχετε συμβουλευτεί το μετεωρολογικό δελτίο, καθώς τα καλοκαιρινά μελτέμια τις σφυροκοπούν διαρκώς. Και οι δυο διαθέτουν αμμουδιά . Ειδικά στο Σούφι, μπορείτε να απολαύσετε τους ιδιαίτερους χρωματισμούς των βράχων που  αγκαλιάζουν την  πανέμορφη παραλία.

Αλλάζοντας τώρα κατεύθυνση και ακολουθώντας μια πορεία με αυτοκίνητο προς τα δυτικά από το λιμάνι του νησιού συναντάμε τη «Αλυκή». Μια παραλία που συνδυάζει  την άμμο με  ψιλό βοτσαλάκι και δε βαθαίνει απότομα. Στη συνέχεια και προέκταση της Αλυκής συνιστά στην ουσία η Μπονάτσα. Πρόκειται για μια αμμώδη παραλία μεγάλου μήκους και αρκετά αρμυρίκια κατά μήκος της για όσους αναζητούν λίγο ίσκιο. Η παραλία αυτή ξεχωρίζει για την απέραντη αμμουδιά της και για την έλλειψη βάθους της. Όσο και αν κολυμπήσει κανείς δύσκολα θα βρεθεί σε άπατα νερά. Αυτό φυσικά την καθιστά ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδάκια που μαθαίνουν μπάνιο ή θέλουν να παίξουν με τα κουβαδάκια τους. Στο διπλανό κόλπο και μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από την Μπονάτσα προσεγγίζουμε το Καλαμίτσι, μια διπλή παραλία με άμμο και λιγότερο ρηχά νερά. Διαθέτει πολλά αρμυρίκια σε κοντινή απόσταση από την ακτή και αποτελεί άλλη μια ιδανική πρόταση για οικογένειες.

ΚΙΜΩΛΟΣ ΑΠΟ ΒΑΡΚΑ

Χρησιμοποιώντας κανείς το θαλάσσιο ταξί μπορεί να επισκεφθεί μερικούς από τους κρυφούς θησαυρούς της Κιμώλου και της Πολυαίγου, που δυστυχώς δεν είναι καθόλου προσβάσιμοι από στεριά. Κάνοντας κανείς αυτή τη βόλτα θα δει όχι μόνο παραλίες αλλά και εντυπωσιακές σπηλιές, ενώ παράλληλα θα απολαύσει και το μπάνιο του.

Ξεκινώντας από το λιμάνι της Ψάθης και κατευθυνόμενοι ανατολικά, ο πρώτο μη προσβάσιμο από στεριά τοπίο που συναντά κανείς είναι  του «Γερονικόλα τα ψηλά», η λεγόμενη καλντέρα της Κιμώλου. Αυτό που το χαρακτηρίζει είναι τα απόκρημνα βράχια, τα καταγάλανα νερά και ένα νησάκι σε κοντινή απόσταση που δημιουργεί ένα δίαυλο, μέσα από τον οποίο ο καπετάνιος του θαλάσσιου ταξί περνά με επιδέξιους χειρισμούς. Στη συνέχεια, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε τη βουτιά σας στις διπλανές παραλίες Μοναστήρια και Σούφι, πριν η μαγεία της Βόρειας πλεύρας της Κιμώλου σας αιχμαλωτίσει. Σειρά, λοιπόν, τώρα έχει η σπηλιά της Γερακιάς. Ένα ακρωτήρι αρκετά εκτεθειμένο στην ανοικτή θάλασσα, στον βυθό του οποίου μπορείτε να απολαύσετε, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, τους πανέμορφους χρωματισμούς που δημιουργούν οι κοραλλιογενείς οργανισμοί που ζουν εκεί. Επιπλέον, αρκετά κοντά στη σπηλιά υπάρχει και μια από τις φωλιές της φώκιας Μonachus Monachus που ζει και αναπαράγεται στο νησί. Αν είστε τυχεροί, λοιπόν, ίσως σε αυτό το σημείο, συναντήσετε μία!

Η βόλτα με το θαλάσσιο ταξί συνεχίζεται με προορισμό ένα μαγευτικό κολπίσκο, ο οποίος αν και έχει μικρό μέγεθος διαθέτει τρεις μικρές και ξεχωριστές παραλίες: το αμμουδερό Αγιόκλημα, το βοτσαλωτό Κάστρο και την επίσης αμμουδερή παραλία στα Θέρμα . Αξίζει να σημειωθεί ότι προσεγγίζονται και με τρίωρη πεζοπορία από το χωριό για όποιον αγαπά το απαιτητικό βάδισμα στη φύση. Χαρακτηριστικό της παραλίας στα Θέρμα είναι μια πηγή που αναβλύζει καυτό νερό  ακριβώς πάνω στο σημείο που σκάει το κύμα. Φεύγοντας από αυτό το μικρό και καθόλου αμελητέο κολπίσκο, θα κάνετε μια στάση στη σπηλιά της πελεκητής. Μια σπηλιά που θυμίζει κατακόμβη, η οποία λαξεύτηκε και πιθανότητα λόγω κατολίσθησης αυτή τη στιγμή είναι βυθισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της. Είναι εφικτό να εισέλθεις στο εσωτερικό της και να δεις τον ένα από τους δυο χώρους της σπηλιάς, καθώς ο δεύτερος  είναι παντελώς βυθισμένος. Τέλος, από την Πελεκητή προς τα Ελληνικά( τα οποία όπως προαναφέρθηκε προσεγγίζονται και από την ενδοχώρα με αυτοκίνητο), κατά τη διάρκεια της βόλτα σας με το σκάφος μπορείτε να θαυμάσετε μικρούς κολπίσκους σε ακανόνιστο σχήμα και μικρές αλλά διόλου ευκαταφρόνητες παραλίες. Στα Ελληνικά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αφ’ υψηλού τα ερείπια της βυθισμένης πόλης, καθώς  καπετάνιος θα σας περάσει πάνω από τις βυθισμένες κατοικίες και ένα πηγάδι, το οποίο παραμένει αλώβητο στο χρόνο.

Το θαλάσσιο ταξί, εκτός από τη βόλτα στο νησί της Κιμώλου , προσφέρει μια αντίστοιχη βόλτα στην Πολύαιγο, το  μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων με μια χαρακτηριστική άγρια ομορφιά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι της. Ξεκινώντας , λοιπόν, τη βόλτα, συναντά κανείς της παραλίες της Μερσινιάς, της Μάντρας και της  κάτω Μάντρας οι οποίες ξεχωρίζουν για την αμμουδιά και τα  διάφανα νερά τους . Στη συνέχεια, γίνεται στάση  στα Γαλάζια νερά, μια πραγματική γαλαζοπράσινη πισίνα ανάμεσα στο βαθύ μπλε της θάλασσας. Το τοπίο είναι πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό συγκριτικά με τις άλλες παραλίες του νησιού. Σε αυτό το σημείο αξίζει μια επίσκεψη στη σπηλιά της Γαλακτερής, οπού παλιότερα βρισκόταν το ορυχείο καολίνης. Στο εσωτερικό της βρίσκονται 2 παραλίες, ενώ πολύ κοντά υπάρχει άλλη μια φώλια φώκιας, οπότε είναι και πάλι πιθανό να την αντικρίσετε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής στη νότια πλευρά της Πολυαίγου και συγκεκριμένα προς το Φανάρι, υπογραμμίζουμε ότι υπάρχουν πολλές σπηλιές, ενώ η διέλευση της φώκιας είναι πολύ πιθανή.

Στην παραλία «Φανάρι», βρίσκεται ο φάρος της Πολυαίγου και πρόκειται για μια παραλία με ψιλό χαλικάκι και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Έχει χαρακτηριστεί από επισκέπτες ως ένα τοπίο που θυμίζει Western, λόγω των βράχων που το περιτριγυρίζουν. Μετά από αυτή την πανέμορφη παραλία, σειρά έχει το νησόπουλο αρκούδα. Όπως χαρακτηριστικά υπονοεί και το όνομα του, είναι στην ουσία ένας βράχος που αν το κοιτάξει κανείς από ορισμένη οπτική γωνία πάνω στη βάρκα θυμίζει μια αληθινή όρθια αρκούδα. Στη συνέχεια, φθάνουμε στην τρυπητή σπηλιά, όπου λίγο πιο αριστερά της βρίσκεται η μοναχική κατοικία του ασκητή, μια σπηλιά χτισμένη σε κατακόρυφο βράχο σε ύψος περίπου 30 μέτρων. Τέλος, το θαλάσσιο ταξί κινείται προς την παραλία της Παναγίας, όπου βρισκόταν το παλιό λατομείο Βαρυτίνης καθώς και στην παραλία του Βορεινού.